Mozart’ın doğduğu şehir Salzburg günümüzde de kültür ve sanatın şehri olarak anılmaktadır. Barok mimarisi günümüze kadar korunan eski şehir merkezi Unesco Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Salzburg’un isim anlamı tuz kalesidir. Geniş tuz yataklarına sahip olan şehre ilk olarak Keltler döneminde yerleşim olmuştur. Daha sonra birçok medeniyetin hâkimiyeti altında kalan şehirde tüm kültürlerin izleri bulunmaktadır. Alp dağlarının eteklerinde kurulan Salzburg Avusturya’nın en büyük dördüncü şehridir. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği kent bir günde gezilebilecek gibi gözükse de daha uzun kalırsanız kendini size bağlayacaktır.

 

GEZİLECEK YERLER:

Salzburg’da her yere yürüyüş ile ulaşmak mümkündür. Şehri gezmeye ilk olarak kent meydanı Residenzplatz’dan başlayabilirsiniz. Kenti kalbi olan meydan barok mimarinin örnekleri olan Salzburg Katedrali, Hükümet konağı ve Başpiskopos Sarayına da ev sahipliği yapmaktadır. Meydanda bulunan Residenzbrunnen isimli çeşme de turistlerin ilgi noktalarından biridir. Ayrıca Nazi partisinin kendine muhalif kitapları bu meydanda yakması anısına dikilen bir anıt da bulunmaktadır. Yapımı 8. Yüzyılda başlayıp 16. Yüzyıla kadar süren Salzburg Katedrali Barok mimarinin en güzel eserlerindendir. Yakın dönemde tadilat geçiren kiliseyi her yıl binlerce turist ziyaret etmektedir. Mozart’ın doğduğu şehirde tabi ki müzesi de vardır. 27 ocak 1756’da doğduğu ev şuan müze olarak kullanılmaktadır. Müzik dehası Mozart’ın kişisel eşyaları bu müzede sergilenmektedir. Şehre yukarıdan bakıp harika bir manzara ile karşılaşmak istiyorsanız Hohensalzburg kalesine çıkabilirsiniz. Bin yıllık bir geçmişi bulunan kaleye yürüyerek veya finiküler ile ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda şehirde görebileceğiniz başka müzeler de bulunmaktadır. Keltlerin tarihini anlatan Celtic müzesi, şehrin geçmişten günümüze antik eserlerinin sergilendiği Salzburg müzesi ve Spielzeug oyuncak müzesini gezebilirsiniz. Şehre yakın gezilebilecek başka yerler de bulunmaktadır. 1615’de Salzburg başpiskoposu tarafından inşa edilen Hellburnn sarayı bunlardan biridir. En zengin ve güçlü yıllarını yaşayan Salzburg şehri, bu zenginliğini yapılarına da yansıtmıştır. Bir çalışma ofisi olarak planlanan sarayı içindeki balo odaları ve dışında bulunan bahçesi ile dikkat çekmektedir. Belli bir giriş ücretini ödeyerek gezebileceğiniz sarayın bahçesinde gezinti yaparken ihtişamlı çeşme ve fıskiyeleri de görme imkânına sahip olabilirsiniz. Salzburg şehri ve çevresi mükemmel bir doğaya sahiptir. Yakınlarda bulunan Hallstatt gölü kıyısında bulunan Hallstatt kasabası şehre gelen tüm turistlerin gittiği noktalardandır. Alplerin arasında kalan bu küçük gölün yerleşim tarihi 7000 yıl öncesine dayanmaktadır. Günümüzde ise Heidi masallarından çıkmış gibi görünen kasaba merkezinde muhteşem evlerin arasında yürüyerek gezebilirsiniz. Tüm gezi noktalarını gördükten sonra eski şehir merkezinde bulunan trafiğe kapalı sokaklarda geçireceğiniz keyifli zamanlar sizi şehre daha da bağlayacaktır.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

 

YEME İÇME:

 Dünyanın tüm mutfaklarından bir şeyler bulabileceğiniz Salzburg’da asla aç kalacağınız endişesini taşımazsınız. Yemeklerin üzerinde kullanılan çok çeşitli sosları öne çıkan şehir tatlı ve pastaları ile de meşhurdur. Çeşitli soslar ile servis edilen sosis ise şehir insanlarının önde gelen atıştırmalığıdır. Tercihinize göre dana etinden de yapılan sosisler bulunmaktadır. Şehirde hamur işleri ile kızartılmış domuz ürünleri ve şnitzelde yaygın olarak tercih edilmektedir. Hindistan cevizi ve hardal ile oluşan bir sos ile yapılan şnitzel yaygın bilinenin aksine sadece tavuk değil domuz ve dana eti ile yapılmaktadır. Macar etkisinin de bulunduğu şehir mutfağında Macarların ünlü yemeği gulaşı da bulabilirsiniz. Dana etinden yapılan yemek bizim damak tadımıza çok uygundur. Tatlı konusuna ayrı bir parantez açmamız gerekebilir zira Avusturyalılar pastaları ile ünlüdür. Kent merkezinde neredeyse tüm kafelerde bir tatlı dolabı bulunmakta ve bir birinden farklı onlarca çeşit sizler için sergilenmektedir. Yoğun çikolata ve kayısı aroması ile sachertorte bunlardan en popüler olanıdır. Salzburg aynı zaman çikolataları ile de ünlüdür. Mozart çikolatalarını denemenizi tavsiye ederiz.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

GECE HAYATI:

Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu şehirde gece hayatı da canlıdır. Şehirde her türde müzik yapan gece kulüpleri bulunmaktadır. Özellikle cuma ve cumartesi günleri yoğun olan mekânlar belli bir giriş ücreti isteyebilir. Daha sakin bir şeyler arıyorsanız şehrin restoranlarında müzik eşliğinde yemeğinizi yerken içkilerinizi yudumlayabilirsiniz.

 

DİN:

 Ülke genel olarak Hristiyanlık mezheplerine sahiptir. Ancak göçmenlik durumuna göre nüfusun belli bir oranı başka dinlere de inanmaktadır.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın ortasında yer almaktadırlar. Karasal iklime sahip olan şehirde kışlar serin veya soğuk, yazları ise 25 - 30 derece arası bir sıcaklığa sahiptir. Kar yağışı yılın belli aylarında görülebilmektedir. Her mevsimde yağmur alabilen şehirde yanınızda bir şemsiye bulunması faydalı olacaktır.

 

NÜFUS:

150.000 nüfusa sahip şehirde genel yerleşim şehir merkezi ve yakın köylerdedir. Nüfusunbir kısmı göçmenlerden oluşmaktadır.

 

DİL:

Ülkede Almanca konuşulmaktadır. Ancak neredeyse ülkenin tamamında İngilizce ikinci dil olarak bilinmektedir. 

                           

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Troleybüs ve otobüs ağına sahip olan şehirde ulaşım kolay sağlanmaktadır. Turistler için şehir içi ulaşımda günlük kart uygulaması bulunmaktadır. Eğer gün içinde birden çok yere ulaşım sağlayacaksanız bu kart sizin için daha ekonomik olacaktır. Birçok noktaya yürüyerek ulaşabileceğiniz şehirde bisiklet kiralamak da turistlerin yaygın olarak tercih ettiği ulaşım aracıdır. Ayrıca faytonlar ile şehir merkezinde küçük bir gezi de yapabilirsiniz.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dâhil olan ülkenin para birimi Euro’dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Almanya arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.